Fincanınızdakı Ətirlər

Bir fincan qəhvə torpaqdan başlayıb – fermer, qəhvə qızardan, hövsələsiz gözləyən əllərinizə kimi uzun səyahətin sonudur. Hər bir addım həmin qəhvənin necə dadmasını müəyyənləşdirməkdə vacib amildir. Starbucks-ın qəhvənin ən yaxşı qəhvə olduğuna əmin olmağa necə kömək etməsi ilə bağlı bizim keçdiyimiz yollara nəzər salın.

Qovurma

Coffee roaster examines beans during roasting process

Starbucks Roast® təkcə rənginə görə gözəl deyil, – o,’ həm də hər bir qəhvə paxlasına maksimum potensialına çatmaqda kömək edən fəlsəfi prinsipə malikdir.

Biz 1971-ci ildən qəhvə qovurmağa başladıq və bu, fəaliyyətə başladığımız ilk günlərdən çoxsaylı Starbucks fanatları qazanmağımız üçün məharət əldə etdiyimiz üsul oldu. Qəhvəmiz təkcə tünd olduğuna görə deyil, həm də daha çox ətirə malik olduğu üçün fərqlənirdi.

Qəhvə qovrulduqdan sonra nəmlik və çəkisini itirir, bu isə onun bundan sonra daha az’ satıla bilməsi anlamına gətirib çıxarır. Qəhvə kommersiya qəhvə qızardanı ilə işləndikdə’ 10–14% öz çəkisini itirir. Biz qəhvəyə daha çox ətir bəxş etmək üçün onu çox da qovurmuruq. Biz bunu edərək 18–25% çəkidə itiririk, lakin əldə etdiyimiz dad fərqliliyi bunu etməyə dəyər.

Dəyişim əsasən yaşıl qəhvə paxlaları böyük fırlanan dəfdə qızdırıldıqda baş verir. 5–7 dəqiqə intensiv istilikdən sonra qəhvə paxlaları sarı rəngə çalır və qarğıdalı partlağı qoxusu bəxş edir. Sonra “ilk partlama” baş verir, – qəhvə paxlalarının ölçüsü iki dəfə böyüyür və böyüdükcə də çatlayır. İndi onlar açıq qəhvəyi rəngdə olur. Əgər qəhvədən nümunə götürmək üçün prosesi burada dayandırdınızsa, siz ’ tünd rəngli, birölçülü ətirli dad hiss edəcəksiniz. Həmin kompleks, gözəl ətirlər’ hələ hazır deyil.

Qəhvə qızardanda 10 dəqiqə sonra qəhvə paxlaları daha qəhvəyi rəng əldə edir və tərkibində olan yağları onların üzünə çıxmağa başlayır. Hardasa 11 və 15 dəqiqə arası (bu vaxt’ hər bir qəhvə üçün fərqlidir), paxlalar tam ətir potensialını əldə etməyə başlayır. “İkinci partlama” siqnalları eşidilməyə başlayır. Qəhvə paxlaları sərinləşdirici qaba buraxıldığından, təzə qovrulmuş qəhvənin qoxusu “ikinci partlamanın” yaratdığı səslə havanı doldurur.

Qarışdırır

Professional coffee taster tasting coffee during a cupping.

Gördüyümüz işlə bağlı ən çox həzz aldığımız şeylərdən biri bütün dünyanın ən gözəl qəhvələrini təqdim etməkdir.

Yetişdirildiyi yerlərin unikal xüsusi ətirlərini göstərən bir-mənşəli qəhvələr kimi təqdim etdiyimiz – bəzi’qəhvələr haqqında danışacağıq. Burada isə’qalanları’- gözəl qarışımlar yaratmaq üçün istifadə etdiyiniz qəhvələri müzakirə edəcəyik.

Starbucks-da xüsusi qəhvə yetişdirilən regionu göstərmək üçün qəhvəni qarışdıra bilərik. Hauz Qarışımı, məsələn üç gözəl Latın Amerikası qəhvəsini həmin regionun ən yaxşı keyfiyyətlərini izah edən bir qəhvədə birləşdirir: canlı, təmiz, harmonik ətirlər. Qazebo Qarışımı® parlaq, sitruslu və buzlu – Afrika qəhvələrini təqdim edir.

Alternativ olaraq, biz maraqlı aromat və dadı vurğulamaq üçün ayrıca qəhvə becərən regionlardan paxlaları qarışdıra bilərik. Kofeinliè Verona®, Qızıl Sahil Qarışımı® və Starbucks® Milad Qarışımı kimi qarışımlar ’ bir-mənşəli qəhvələrdə tapmadığınız kompleks ətirləri təklif edir.

Təchizetmə

Two farmers near harvested coffee cherries

Bu, xüsusi qəhvə paxlasını Starbucks® qəhvəsinə çevirir. Biz ən yaxşı arabika qəhvələrini axtarmaq üçün ildə 150 000-dən çox fincanda nümunələri yoxlayırıq. Sonda’ dünyada yetişdirilən qəhvə paxlalarının yalnız təxminən 3%-i qəhvələrimizin sırasına daxil olur.

Starbucks qəhvə alıcıları hər il təxminən 18 həftə sərf edərək qəhvə yetişdirənlərə və təchizatçılara baş çəkir. Bu əlaqələr bizim gələcək uğurumuz üçün vacibdir, – onlar hər bir qəhvə biznesi səviyyəsində keyfiyyət və inkişaf çempionu kimi rolumuzu möhkəmləndirir. Məhz bu əlaqələrin nəticəsində Starbucks dünyanın’ bəzi ən yaxşı qəhvə məhsullarının ilk seçimini əldə edir. Artıq 20 ildən çoxdur ki, əksər ferma və təchizatçılarla əlaqələrimiz mövcuddur.

Bu əlaqələr qarşılıqlı hörmətə əsaslanır. Dünyanın ən yaxşı qəhvəsini satın almaq cəhdlərimizdə Starbucks arabika qəhvə bazarı daxilində uzunmüddətli stabilliyi təmin etmək üçün fermerlərlə işləyir. Starbucks-ın uğurlar əldə etməsi üçün fermerlər də uğurlu iş görməlidirlər. Biznesi necə aparmağımızla bağlı ətraflı məlumat üçün  Məsuliyyətə daxil olun.

Becərmə

World map highlighting coffee growing regions

Biz dadbilmə otağımızda qəhvələri şappıldadan zaman gözəl qəhvə yaratmaq üçün lazım olan iqlim, torpaq, ərazinin yüksəkliyi və kənd təsərrüfatı təcrübələrinin gözəl kombinasiyasını axtarırıq.

Biz qəhvələrin dadına baxdıqca, özümüzə verdiyimiz sual bu olur: Verilən məkanın hansı qəhvəsi iqlim və təcrübəli bağçılığın gözəl kəsişməsini daha yaxşı təqdim edir? Biz fransız şərab hazırlayanlarının terroirû- yəni məkanındadını “əks etdirən səhvsiz regional ətirlər” axtarırıq.

Planeti ’üç əsas qəhvə yetişdirilən regionundan olan qəhvələrin özünəməxsus xüsusiyyətləri vardır:

  • Latın Amerikası qəhvələri fındıq və ya kakao ətirləri ilə təzə, tanış və xoş mühit yaradır.
  • Afrika/Ərəbistandan olan qəhvələr giləmeyvə və sitrus aromatları və ətirləri ilə olduqca qeyri-adi və tamahlandırıcıdır.
  • Asiya/Sakit Okeandan olan qəhvələr sərt və möhkəm, dairəvi formada sıx-qranullu olub bitki ətirləri bəxş edir.

Təklif etdiyimiz hər bir-mənşəli qəhvə öz regionunun ən yaxşı ətir keyfiyyətlərini izah edir. Sizi bir fincan qəhvəni kəşf etməyə dəvət edirik.